Evenementen Archief


Een Hilarisch avondje uit met Theatergroep de Vrouwen van Vught 

1521 bezoekers verspreid over acht voorstellingen hebben afgelopen september genoten van het openluchttheater MILVA op Fort Isabella.

13 elite Vughtse vrouwen ondergingen een vierweekse militaire training, compleet met bivak en hindernisbanen. De karakters en het elite leventje van de dames werden op een komische manier uitgelicht. Wat begon als een clubje elitaire, erudiete dames, eindigt als een waar Elitekorps. 

De decorstukken, de rijdende M113-tank van het Geniemuseum, het spel, de zang, de inzet van het team onder begeleiding van Rick Hooijberg en de historische uitstraling van Fort Isabella(kazerne) maakte het theaterstuk compleet.  

Het was een hilarisch avondje uit. Bekijk hier de aftermovie.

 


Fort Isabella - Limousinedorp voor een dag

2 september 2018, 10:00 uur, arriveerde de eerste Franse auto door de historische poort uit 1918 van Fort Isabella. Na de eerste auto werden er nog 250 bijzondere Franse automobielen en hun eigenaren in een unieke ambiance ontvangen. 

De zesde editie van La Fêtes des Limousines vond in 2018 plaats op Fort Isabella. Centraal stonden de exclusieve Franse topmodellen van de jaren zeventig tot heden, met een hoofdrol voor de merken Citroën, Peugeot, Renault en Talbot. Vanaf de opening om 10.00 uur tot het middaguur zag je een bijna constante stroom van glorieuze voitures, terwijl ook na twaalven nog deelnemers bleven binnendruppelen. Ze werden hartelijk ontvangen en in de juiste richting gedirigeerd door enkele bevallige dames in klassiek-Franse burleskestijl. Even verderop volgde een fotomoment en daarna mocht iedereen parkeren op het fraaie terrein tussen de historische gebouwen van Fort Isabella. Al gauw ontstond de aanblik van een compleet limousinedorp, aangekleed met kraampjes, autoverzorgingsservice en andere activiteiten, waaronder zelfs een demo van de lokale theatervoorstelling Milva en een ludiek concours met een levendige presentatie van passerende voertuigen. Tijdens deze dag beleefde het boek ‘La Fête des Limousines’ zijn primeur, dat een mix van kleurrijke artikelen met een verrassende insteek bevat. De voor de gelegenheid Frans getinte horeca met zijn terras deed goede zaken en kinderen vermaakten zich volop met een speurtocht en een springkussen. Buiten de deelnemers trok La Fête des Limousines veel belangstelling uit de omgeving, waarbij de bijzondere auto’s voor menigeen direct herkenning opwekten. De uitstekende infrastructuur, met de mogelijkheid de in- en uitgang apart van elkaar te houden, zorgde ervoor dat de verkeersstroom moeiteloos verliep. Als organisatie hebben we de samenwerking met de beheerders van Fort Isabella als heel prettig ervaren. Zij dachten flexibel mee en attendeerden ons op veiligheidsaspecten en andere risico’s. Naast onze eigen beleving van de locatie hechten we vooral waarde aan de mening van onze gasten, die ons zonder uitzondering lieten weten aangenaam verrast te zijn door deze fraaie en veelzijdige plek in de bossen bij Vught. Alle reden voor ons om Fort Isabella heel hoog op ons lijstje te plaatsen voor een volgende editie van La Fête des Limousines.”

 


De Sprong & Zuiderwaterlinie Festival
Fort Isabella ligt in het hart van de Zuiderwaterlinie. Middels De Sprong & Zuiderwaterlinie Festival op 23 juni 2018 is de Linie in Noord-Brabant 'met belangrijke historische betekenis' onder de aandacht gebracht. Samen werd van een verdedigingslinie een linie van verbinding gemaakt. 

 


Freedom Ride 2018

Op 5 mei jl. passeerde bijna duizend wielrenners, waaronder (oud)professionals en amateurs, zij aan zij Fort Isabella. 

De derde Freedom Ride, die eerder de provincies Gelderland en Limburg aandeed, wil de maatschappelijke thema's vrede en vrijheid op een nieuwe, meer sportieve manier onder de aandacht brengen bij een breed publiek. Tijdens de Freedom Ride ontmoeten topsporters, militairen, veteranen en politiemensen, maar zeker ook toerfietsers elkaar op de fiets. 

Dit jaar liep de route tussen ‘s-Hertogenbosch en Eindhoven. De deelnemers passeerde tijdens de route historische plekken die belangrijk zijn voor het ‘historisch’ besef van de vrijheid. Zo fietste zij op de terugweg richting ‘s-Hertogenbosch langs NM Kamp Vught en over het terrein van Fort Isabella. 

 

Een onderdeel van de route op Fort Isabella was gebouw 11. De route liep dóór het gebouw en stond in het teken van de rijke geschiedenis die het fort draagt. Er werden onder andere afbeeldingen en geluidsfragmenten van Het Regiment Wielrijders getoond.Het Regiment Wielrijders was van 1922 tot mei 1940 op de Isabella kazerne gelegerd. Het regiment, dat bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog uit 5190 man bestond, leverde actieve strijd tegen de Duitse invallers met name in de Alblasserwaard en het eiland van Dordrecht. In de heldhaftige strijd die zij leverden kwamen een groot aantal militaire wielrijders om het leven. Ter herdenking van deze gevallenen is in 1988 een herdenkingsmonument opgericht op het terrein van Fort Isabella.

Artikel Brabants Dagblad: Zo'n duizend 'freedom- riders' fietsen door museumhal van het Vughtse Fort Isabella